Binair talstel
Een talstelsel is een manier waarop getallen genoteerd worden. Wij gebruiken een tientallig talstelsel, wat wil zeggen dat we tien verschillende tekens gebruiken om getallen te noteren, namelijk 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 0. In een tweetallig talstelsel worden getallen slechts door middel van 2 tekens genoteerd, bijvoorbeeld 1 en 0, maar dit zou ook gedaan kunnen worden door middel van A en B, X en Y of welke willekeurige tekens dan ook, als ze maar verschillen van elkaar. Een computer gebruikt ook een tweetallig talstelsel om getallen op te slaan, het eerste teken is een magnetisch stukje schijf (1), het tweede teken is een stukje schijf dat niet magnetisch is (0). Wij gebruiken natuurlijk het tientallige stelsel, omdat we tien vingers hebben, maar een computer heeft geen keuze en heeft maar de beschikking over twee mogelijkheden, dus moet hij wel het tweetallig talstelsel gebruiken.
    In het tweetallig talstelsel telt men eerst 0, dan 1, dan 10 waarbij het eerste cijfer een tweetal aangeeft.
Bij ons gaat het op ongeveer dezelfde wijze; wij tellen 0, dan 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, dan 10 waarbij het eerste cijfer een tiental aangeeft. Het derde cijfer van rechts geeft bij ons een hondertal aan, enzovoort; telkens maal tien.
In het binaire talstel geeft het derde cijfer van rechts een viertal aan, het vierde cijfer van rechts een achttal, het vijfde cijfer van rechts een zestiental, enzovoort; telkens maal twee.
    Het woordje "bit" wil niet meer zeggen dan "binary digit", wat betekent: "cijfer van getal genoteerd volgens het tweetallig talstelsel". Ook wordt vaak het woord "byte" gebruikt, om een groep van acht bits aan te geven. Dit omdat bits in computers vaak gegroepeerd worden per 8 bits. Om grote getallen aan te kunnen geven bestaan er ook "kilobytes", "megabytes", "gigabytes" en "terabytes", welke respectievelijk 1024, 1024^2, 1024^3 en 1024^4 bytes aangeven. Normaal wordt met machten van duizend gewerkt, maar dit is hier niet mogelijk, omdat er natuurlijk altijd van een basis van 8 uitgegaan moet worden.
    Om een binair cijfer als een decimaal cijfer op te schrijven moet je kijken naar het meest rechtse getal.
Is dat 1, dan tel je er de bijbehorende waarde bij op.
Is dat 0, dan tel je er 0 (niets) bij op.
Zo schuif je telkens een positie naar links op, tot en met het meest linkse getal.

Enkele bitwaarden
Nummer 7 6 5 4 3 2 1 0
Waarde 128 64 32 16 8 4 2 1

    Om een decimaal cijfer als een binair cijfer op te schrijven moet je gaan "passen". Eerst kijk je welk grootst mogelijke tweevoud in het getal past, bijvoorbeeld 8. Past dat, dan schrijf je vooraan 1, anders schrijf je vooraan 0. Daarna kijk je of de helft van dat tweevoud past, in het voorbeeld 4. Zo ga je door, en krijg je volgens het voorbeeld 2, dan 1, en na 1 stop je.
© 1999-2000 Tommy Sools